P-Secure logo

Guide: Sådan udfører du selv et manuelt baggrundstjek

Et manuelt baggrundstjek kan virke som en uoverskuelig opgave, men med den rette fremgangsmåde og viden om, hvad man skal kigge efter, kan det gøres relativt enkelt. I denne guide vil vi gennemgå processen trin for trin, så du kan føle dig tryg ved at ansætte nye medarbejdere eller indgå i samarbejder med eksterne partnere.

Inside an empty cafe with tables and chairs
6.9.2024

Når du ansætter en ny medarbejder eller indgår i et samarbejde med en ekstern partner, er det vigtigt at sikre sig, at personen er den, de udgiver sig for at være. Et grundigt baggrundstjek kan hjælpe med at minimere risici og skabe tryghed. Her er en guide til, hvordan du manuelt kan lave et baggrundstjek, selv uden adgang til digitale systemer.

1. Identitetsbekræftelse

Det første skridt er at verificere personens identitet. Bed om at se et gyldigt pas eller anden officiel billedlegitimation. Tjek, at navnet og eventuelt personnummer stemmer overens med de oplysninger, personen har givet dig.

2. Pas

Scan eller tag et billede af personens pas, så du har dokumentation. Kontrollér, at passet er gyldigt, og at oplysningerne stemmer overens med det, personen har fortalt.

3. Indsaml basisinformation

Notér dig grundlæggende oplysninger som fuldt navn, fødselsdato og nationalitet. Brug disse informationer til at danne en overordnet profil af personen.

4. Gå CV'et efter i sømmene

Få personen til at fremsende et detaljeret CV med arbejdserfaring. Læs CV'et grundigt igennem, og undersøg om der er huller eller uoverensstemmelser. Hvis personen har opholdt sig i længere perioder i lande, der er underlagt sanktioner eller forbundet med spionage eller terror, bør du være ekstra opmærksom - særligt hvis du vurderer, at din virksomhed kan være et potentielt mål.

5. Bekræft uddannelse

Bed om at se originale eksamensbeviser og verificér, at oplysningerne stemmer. Hvis du er i tvivl, kan du kontakte de relevante uddannelsesinstitutioner for at få bekræftet oplysningerne.

6. Undersøg erhvervsroller

Foretag en søgning på personens navn, eksempelvis på www.ownr.dk eller www.proff.dk for at få overblik over nuværende og tidligere virksomhedsejerskaber, bestyrelses- og direktionsposter. Vær opmærksom på potentielle interessekonflikter eller habilitetsudfordringer.

7. Indhent referencer

Bed om at få oplyst referencer fra tidligere arbejdsgivere, og kontakt dem for at få bekræftet ansættelsesforholdene og få en vurdering af personen. Noter dig eventuelle forbehold eller advarsler.

8. Tjek kørekortet

Hvis jobbet kræver, at medarbejderen skal køre bil, så bed om at se kørekortet. Kontrollér, at det er gyldigt, og at det dækker de nødvendige kørekortskategorier.

9. Vurdér den økonomiske situation

Uden at gå for tæt på privatlivet, så forsøg at danne dig et indtryk af personens overordnede økonomiske situation. Økonomiske problemer kan i nogle tilfælde øge risikoen for uhensigtsmæssig adfærd.

10. Indhent straffeattest*

Bed personen om selv at indhente sin straffeattest. Hvis attesten er digital, så kontrollér dens autencitet. Gennemgå attesten for eventuelle strafferetlige domme, der kan have betydning for ansættelsesforholdet.

Vigtige overvejelser

Proportionalitet

Husk altid at foretage en konkret vurdering af proportionaliteten - baggrundstjekket skal stå mål med den betroede stilling.

*Du kan ikke per automatik bede om straffeattest til alle roller.

Læs mere her: Vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold (datatilsynet.dk)

Sektorvise krav

Vær opmærksomhed på, at der kan gælde særlige regulatoriske krav for netop jeres sektor.

Sociale medier

Når I foretager søgninger på sociale medier, er det vigtigt at være opmærksomme på jeres egne forudindtagelser. En søgning bør altid følges op med en samtale med den person, der undersøges, da risikoen for fejltolkning er stor.

Privatliv

Sørg for at overholde reglerne om databeskyttelse og privatlivets fred.

Husk altid at informere personen om, hvilke data I indsamler, og hvad I bruger dem til. Vær bevidste om, at det er jeres ansvar at sikre, at data efterfølgende bliver slettet fra diverse mailsystemer, backups osv.

Læs mere her: Vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold (datatilsynet.dk)

Har du brug for hjælp til at foretage baggrundstjek, eller har du spørgsmål til processen, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning på mail@p-secure.com eller www.p-secure.com/kontakt-os.

Seneste opdateringer